Vi bruger det kun i én uge. Vi bruger det kun på det specifikke feriemål. Vi tager det ikke med hjem, men efterlader det, når ferien er slut. Det er lavet af forurenende plastik, sendt halvvejs rundt om kloden, bare for at ende på en losseplads efter en uges brug.
Jeg taler om alt det strand- og poollegetøj og oppustelige badedyr, der dukker op overalt på feriemål verden over. Det er noget, de fleste af os sandsynligvis har gjort – købt et par ting for at underholde børnene og gøre poolen eller stranden lidt sjovere. Men når man begynder at tænke over mængderne heraf, bliver det sværere og sværere at ignorere miljøspørgsmålet.
For et par uger siden var jeg på ferie på Mallorca med familien, og det var her, det virkelig gik op for mig, hvor udbredt dette problem er blevet. Hotellet, vi boede på, havde ikke kun én, men to butikker, begge fyldt med plastiklegetøj og oppustelige badedyr.
En dag gik jeg rundt ved poolområdet for at tælle, hvor mange stykker legetøj jeg kunne få øje på, og jeg endte med at tælle 167 stykker. Jeg gik ikke engang ned til stranden ved hotellet, men havde jeg gjort det, ville tallet langt have oversteget 200. Nu tænker du måske, at 200 stykker her og der ikke er så stort et problem. Men tænk på dette: hvis bare 10% af de 10 millioner turister, der besøger Mallorca hvert år, køber én eller to ting i gennemsnit, taler vi om 1 til 2 millioner stykker plastiklegetøj og oppustelige badedyr, der bliver solgt hvert år. Og det er bare på Mallorca.
Når man ganger det op med andre feriedestinationer over hele verden, bliver tallene overvældende. Det er et bjerg af plastik, der bliver produceret, transporteret og i sidste ende smidt væk for et par dages sjov. Og det meste af det her legetøj kommer ikke med i kufferten til næste ferie. Det bliver efterladt eller smidt ud og bidrager til det voksende plastikaffaldsproblem, der skader vores miljø og feriemålenes miljø.
Jeg forstår fuldstændig, hvorfor vi køber disse ting. Vi vil have, at vores børn har det sjovt, og vi vil gøre ferien speciel. Jeg forstår det. Og jeg har selv været der. Det er svært at sige nej til et smilende ansigt i butikken, især når prisen er så lav.
Men hvad nu hvis vi kunne finde en anden måde? Hvad nu hvis vi, i stedet for at købe billigt legetøj, der kun bruges én gang, kunne du leje det i stedet? Hvad hvis det legetøj var lavet af genbrugsmaterialer, var lavet til at holde, og vi kunne returnere det, når ferien var slut, velvidende at det ville blive rengjort, genbrugt og ikke ende som affald?
Det er det, vi prøver at gøre hos Easygoing. Vi vil gøre det nemt for familier at vælge en mere bæredygtig løsning uden at gå på kompromis med det sjove. Men vi ved også, at det er en udfordring. At leje legetøj kræver lidt planlægning – så som en forudbestilling – og det kan nogle gange føles lettere bare at købe noget på stedet.
Hvad tænker du? Vil du overveje at leje i stedet for at købe, hvis det betød, at du kunne hjælpe med at reducere affald og holde plastik væk fra vores have? Hvad ville gøre det lettere for dig at vælge leje-løsningen?
Del endelig din mening og/eller idéer i kommentarfeltet forneden.
Comments